מתי ולמה כדאי לערוך הסכם ממון?
הסכם ממון
עו"ד אבירם בורוכוב בעל ניסיון רב בעריכת הסכם ממון לפני הנישואין, לאחר הנישואין וכן הסכם לחיים משותפים עבור ידועים בציבור.
בניסוח ועריכת הסכם מסוג זה אשר נועד להסדיר מערכת יחסים נמשכת על פני תקופה ארוכה, וצופה פני מוות או גירושין, דרושים ניסיון רב ויצירתיות רבה.
בהסכם הממון נקבעים הסדרי ממון מפורטים, תוך התייחסות למשטר שיחול על כל נכס ונכס של בני הזוג, לרבות נכסים שנצברו לפני הנישואין ונכסים שיצברו בני הזוג במהלך הנישואין.
הסכם ממון שנערך לפני הנישואין ניתן לאישור לפי בחירת הלקוח הן בבית המשפט לענייני משפחה וכן ניתן לאישור בפני עו"ד אבירם בורוכוב כנוטריון.
אישור הנוטריון ניתן כחלק בלתי נפרד ממכלול השירות הכולל במשרדנו.
הסכם ממון שנערך בזמן הנישואין טעון אישור בית המשפט ובמקרה כזה ילווה עו"ד אבירם בורוכוב את בני הזוג עד לאישורו בבית המשפט לענייני משפחה.
הסכם ממון בין בני זוג לפני נישואין
אחת הדרכים הפופולריות, האלגנטיות, והמקובלות כיום לפתרון מבעוד מועד של סכסוך אפשרי סביב סוגיית חלוקת הרכוש של בני הזוג, היא על ידי עריכת הסכם ממון.
רבים מלקוחותיי שעומדים בפני נישואין לא רוצים לעסוק בחישובים לעיתים קטנוניים בתקופת הנישואין בנושאי חלוקת רכוש, והם ברוב המקרים אינם מתלבטים כלל.
מצד שני ישנם לקוחות שנאלצים להתמודד עם סוגיה זו בעל כורחם כיוון שנושא זה מועלה לא פעם דווקא על ידי ההורים של בני הזוג הטרי, אשר מבקשים על ידי כך להגן על רכוש המשפחה שנצבר טרם הנישואין.
בכל מקרה, אין מחלוקת שלא מדובר בחלק הרומנטי של מערכת היחסים וברוב במקרים הזוג הטרי והמאוהב שעומד להתחתן מעדיף בלית ברירה להיכנע לתכתיבי המציאות או לתכתיבי ההורים, ולהתעלם בהכרח מהרומנטיקה ומהאגו ולחשוב על השיתוף העתידי בעיניים מפוכחות.
הסכם ממון הוא חשוב וחיוני במקרים מסוימים ויכול לחסוך בעתיד מאבקים קשים, מהולים ביצרים מכוערים וכן בהוצאות כספיות הכרוכות בניהול מלחמות מכוערות.
הסכם ממון אשר מנוסח על ידי עו"ד מנוסה עשוי להבטיח לכם פרידה קלה יחסית בעתיד, במידה שיהיה צורך בכך ויאפשר לכל צד לשמור על נכסים מסוימים עימם הוא נכנס למערכת היחסים, יפחית את הנזק במקרה של סיום הקשר, וכן ימנע דאגות מיותרות בקרב בני הזוג בכל הנוגע לנושא הכלכלי במהלך חיי הנישואין.
למי מומלץ לחתום על הסכם ממון?
באופן כללי אני ממליץ לזוגות העומדים להינשא לערוך בניהם הסכם ממון רק במקרים מיוחדים, ואולם אני מתקשה להגדיר מקרים ברורים וחד משמעיים ולפיכך כל מקרה יבחן לגופו.
ברור כי לבני זוג צעירים וחסרי רכוש שמתחילים את חייהם המשותפים בנקודת זינוק כלכלית זהה פחות או יותר אין כל צורך בהסכם ממון, אבל ישנם מקרים רבים בהם כדאי לבחון נחיצותו של הסכם ממון.
כך למשל ראוי לבחון את נחיצותו של הסכם ממון כאשר לאחד מבני הזוג יש כבר טרם הנישואין רכוש רב יותר מהשני, או שבבעלותו נכסי נדל"ן ובניהם דירה מגורים בה מתעתדים בני הזוג לחיות בתחילת חייהם ביחד, או כאשר אחד מהורי בני הזוג קנו כבר דירה לפני נישואיו למטרת מגורים עם בת זוגו לעתיד, או כאשר למשפחתו של אחד מבני הזוג יש רכוש רב ויש בכוונתם לשמור על הפרדה רכושית כדי להגן על אותו רכוש גם בתקופת הנישואין, או כאשר לאחד מבני הזוג או לשניהם יש ילדים מנישואין קודמים, וגם כאשר לאחד מבני הזוג צפויות הכנסות גבוהות ביותר או תשלומים מעסקאות שיבשילו בעתיד אותם צבר במשך שנים רבות טרם הנישואין ( כמו למשל אופציות שטרם הבשילו ובן הזוג המחזיק בהן ממתין שנים רבות ל"אקזיט" המיוחל), ועוד כהנה וכהנה דוג'.
לפיכך מומלץ בכל מקרה לגופו להתייעץ עם עורך דין המתמחה בכך.
אילו נושאים כלולים בהסכם ממון:
הסכם ממון המנוסח באופן מקצועי צריך שיתייחס לכל ההיבטים הפיננסיים של כל אחד מבני הזוג.
כלומר על מנסח ההסכם לבחון בצורה מדוקדקת את הרכוש השייך לכל אחד מבני הזוג בטרם הנישואין כדי לערוך אבחנה אילו מהנכסים ייחשבו כרכוש משותף ואילו יחשבו כרכוש בלעדי של אחד מבני הזוג.
באופן טבעי מדובר בנושאים שעלולים ליצור מתח ובוודאי אי נעימות, משום כך חשוב שבני הזוג ומשפחותיהם ישתפו בניהם פעולה וינהלו את ההליך בשקיפות ותוך כדי גלוי לב אחד כלפי השני על מנת שכל המידע הפיננסי יפורט וייכלל בהסכם הממון.
מתי חותמים על הסכם ממון ובפני מי ?
לפי החוק בישראל, על מנת שלהסכם ממון טרום-נישואים יהיה תוקף משפטי, חייבים לאשר אותו באופן פורמלי במעמד החתימה.
הסכם ממון טרום-נישואים ניתן לאשר בטרם שנישאתם בפני עו"ד אבירם בורוכוב כנוטריון, או בפני רושם הנישואין במועצה הדתית שבה נרשמתם לנישואין, או בהגשת בקשה לבית משפט לענייני משפחה או בבית דין רבני.
היתרון של אישור החתימה על ההסכם בפני עו"ד אבירם בורוכוב כנוטריון הוא לא רק עניין של נוחיות אלא עניין של קבלת שירותי עריכת דין מבעל ניסיון בעריכת הסכמי ממון, כיוון שעו"ד אבירם בורוכוב גם עורך עבורכם את ההסכם וכן מאשר באותו המעמד את חתימתכם בפניו.
ניתן כמובן לאשר הסכם כזה גם לאחר הנישואים. כך לעתים במהלך הנישואין ובסיומם נדרשים בני זוג מסיבות שונות ומגוונות לערוך הסכם ממון כמו למשל כאשר אחד מבני הזוג נחשף לגידול הון משמעותי או הכנסה עתידית כתוצאה מירושה או מקור הכנסה אחר, שינוי שלילי במערכת היחסים וחששות מסוימים לפירוק אפשרי של הנישואים בעתיד וכו'.
יש לשים לב כי במקרה כזה הדרך היחידה לאישורו של ההסכם הנה באמצעות פנייה על דרך הגשת בקשה לאישור ההסכם לבית משפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, מכיוון שאז להסכם יש תוקף משפטי של הסכם גירושין.
מומלץ לערוך את ההסכם בסיוע של עורך דין העוסק בדיני משפחה אשר הנו בעל ניסיון ובקיאות בכל האספקטים הקשורים להסכם הממון.
שימו לב כי להסכם ממון יש חשיבות רבה לעתידכם הפיננסי ולכן מומלץ לא להתפשר בנושא ולפנות לעורך דין מומחה, שיערוך עבורכם הסכם ממון מקיף ומעמיק המנוסח באופן מקצועי.
הסכם ממון המנוסח בצורה איכותית באופן מקיף ועל ידי עו"ד מנוסה ומקצועי עשוי לסייע לכם במניעת מחלוקות וסכסוכים מיותרים בעתיד.